mertens-architecten

58 Appartementen en kantoren (Bonneterie) – Brussel

Ligging: 

Anderlecht

Jaar: 

2015

Verbouwen van industrieel pand tot 58 appartementen met ondergrondse parking
Het pand "La Bonneterie" is een fabriekspand waarin kantoren gehuisvest waren. Dit gebouw is omgevormd tot een complex bestaande uit 56 appartementen en een kantoorfunctie op de gelijkvloerse verdieping. Het gebouw, bestaande uit zes verdiepingen, is uitgebreid met een dakverdieping en is goed voor een totaal van 9.500 m² bebouwde vloeroppervlakte.
De kantoren op het gelijkvloers zullen worden ingericht voor het onderbrengen van een onderwijsinstelling. Deze biedt opleidingen en bijscholingen aan voor volwassenen actief in de horeca. De onderwijsinstelling neemt in totaal een oppervlakte van 2.100 m² in beslag. De school wordt voorzien van eigen parkeerplaatsen en fietsenstallingen.
De verschillende verdiepingen worden gekenmerkt door een grote fabriekzaal, welke door de verdiepingshoogte en grote raampartijen baden in een zee van licht. Elke verdieping heeft een gemiddelde oppervlakte van 1.350 m². In totaal komen er 56 appartementen in het gebouw met een totale vloeroppervlakte van 5.350 m². De appartementen vooraan hebben een wijds uitzicht over Brussel, de appartementen achteraan kijken uit op het groene Bospark.
In het bestaande volume worden 51 appartementen voorzien. Dit volume wordt uitgebreid met een penthouse waarin 5 appartementen worden gesitueerd. Er wordt gestreefd naar een mix van appartementstypes. De oppervlakte van de appartementen variëren van 75 m² tot 175 m² met een gemiddelde van 95 m² vloeroppervlakte per appartement. Elk appartement wordt voorzien van een privé terras, deze terrassen hebben een gemiddelde oppervlakte van 25 m². Tevens is voor elk appartement een parkeerplaats en fietsenstalling voorzien.
Het karakter van het oude fabrieksgebouw wordt zoveel mogelijk behouden in het nieuwe concept. Zo wordt het roodbruine metselwerk, de raamkaders en de fabrieksschoorsteen behouden. De industriële noodtrappen worden behouden en de terrassen worden doorgetrokken naar de nieuwe appartementen. De woonkwaliteit van de appartementen wordt verbeterd door isolatie, nieuw schrijnwerk, een ventilatiesysteem en nieuwe verwarmings- en elektriciteitsvoorzieningen te voorzien. In de gesloten geveldelen worden nieuwe raamopeningen voorzien, om in elk appartement voldoende licht, lucht en zon binnen te trekken.

Gerelateerde projecten

43 Appartementen met commerciële ruimte – Antwerpen

32 Appartementen (Oudaen I) – ’s Gravenwezel

69 Appertementen en commerciële ruimten – Antwerpen