mertens-architecten

Kantoor, laboratoria en opslagruimten – Antwerpen

Ligging: 

Antwerpen

Jaar: 

2013

Bouwen van kantoren, laboratoria en opslagruimten.
Centraal in de Antwerpse Haven is een kantoorgebouw met laboratoria en opslagruimten opgetrokken. In het nieuwe gebouw zal Inspectorate Antwerpen zich gaan vestigen.
Het ontwerp bestaat uit twee volumes. Het kantoorgebouw zal ondersteunende functies huisvesten voor de laboratoria en betreft een strak volume bestaande uit drie bouwlagen. Het volume komt hiermee boven de andere volumes uit en geeft het een oriëntatiepunt binnen de weidse omgeving van dit stuk havengebied. Naast dit volume staan de andere functies opgesteld, te verstaan de laboratoria en opslagruimten. In nauwe samenspraak met de bouwheer zijn de werkzaamheden en het logistieke proces vormgegeven in een dynamisch gebouw met een industrieel karakter.
De gevel van het kantoorgebouw is volledig gemoduleerd met baksteen en verdiepingshoge raampartijen,  voorzien van verschuifbare zonnewering. De structuur van deze zonnewering is architecturaal doorgetrokken in de gevel d.m.v. gegalvaniseerde staalprofielen waardoor het kantoorvolume een eigentijds karakter krijgt. Een belangrijk aandachtspunt is verder de aanwezigheid van een volledig in zichtbeton opgetrokken luifel welke de hoofdtoegang accentueert. De laboratoria en de opslagruimten zijn opgetrokken met geïsoleerde sandwichpanelen voorzien van een geïsoleerde betonplint. Hierdoor worden ook qua materiaalgebruik de twee volumen gescheiden en versterkt. In de laboratoria worden olie gerelateerde lubricanten getest, geanalyseerd en in de specifieke opslagruimten gestockeerd. Involg van deze werkzaamheden en programmatie heeft ook de brandveiligheid, milieuveiligheid en de algehele beveiliging een grote invloed gehad op de ontwerp uitgangspunten.Dit resulteert in  een zeer duurzaam en flexibel gebouw.
Het betreft een ecologisch gebouw, zeer goed geïsoleerd, voorzien van energiebewuste installaties en daarnaast zal het regenwater gerecupereerd worden voor de sanitaire voorzieningen.
De buitenaanleg voorziet in een ruime parkeermogelijkheid, goede verkeerscirculatie en buitengewoon veel ruimte voor groen. Het kantoor omvat een oppervlakte van 1.125m², het laboratorium 780m² en de opslagplaats 800m².

Gerelateerde projecten

10 KMO units met kantoren – Niel

Bakkerij – Kalmthout

Kantoor en werkplaats – Antwerpen